keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Jonkinmoinen pakina - Next-gen - Mölinää ja apinointia

On ensimmäisen pakinani aika. Tai miksi kukakin tätä tahtoo nimittää. Aiheena yllättäen ei ole peliväkivalta (sori pojat), vaan käsite next-gen. Tämä käsite on tullut esiin lueskellessani enemmän ja enemmän internetin laajaa sisältöä videopelien maailmasta. Suurinpiirtein tuo termi ilmeisesti tarkoittaa sitä että nyt on ns. next-gen konsolien aika, eli pelimaailmassa pitäisi olla suurta ja ihmeellistä tapahtumaa. On tehokkaita ja huipputeknologiaa sisältäviä konsoleita, HD resoluutiota ja peleihin pitäisi olla myöskin järkyttävät määrät sisältöä ja pelaajalle tärkeää vapautta. Minua henkilökohtaisesti kummastuttaa tuo asenne mihin olen kovinkin monessa paikassa törmännyt lukiessani pelikuvien kommentteja tai peliarvosteluja. Tämä asenne voidaan tiivistää lauseeseen, ”Onpa rumaa grafiikkaa, ei näytä yhtään next-gen peliltä!”.

Miltä next-gen pelin pitäisi näyttää? Mitä sen pitäisi pitää sisällään? Minne ovat kadonneet kommentit siitä miten hauskaa tai liikuttavaa tai mitä vain on kyseisen pelin pelaaminen? Minne on kadonneet sen pelaamisen pääkonseptit, vai ovatko minun peliarvoni olleet aina väärässä? Älkääkä käsittäkö minua väärin, grafiikka on pelille tottakai tärkeää. On hienoa katsoa visuaalista peliä, mutta se on täysin eri asia onko sitä mukava pelata enää jos pelissä ei ole sisältöä nimeksikään. Väärinkäsitysten välttämiseksi sanottakoon etten todellakaan väitä että nykypelit tai menneet pelit olisivat olleet sisällöttömiä. Joissakin peleissä on vain hienot kuoret ja sisältö on ollut mädäntynyt, koska kuoriin panostettiin liikaa. Tässä koittaessani muistella olenko koskaan törmännyt peliin, jossa grafiikka olisi ollut pelin pelaamisen esteenä. Mieleeni ei juuri nyt tule yhtään sellaista peliä. Tämä on tietenkin jokaisen yksilön oma mielipide ja makuasia.

Termi next-gen sisältää myös käsitteet, joukkue/ryhmäpelaaminen ja verkkopelaaminen. Itse henkilökohtaisesti pidän yhteistyötä vaativista peleistä. Niiden kanssa voi vietää laadukasta aikaa ystäviensä seurassa tai vaikkapa perheen kesken jos perheestä löytyy pelaajia. En koskaan ole syttynyt kovin siihen ideaan että ottelisin ystäviäni vastaan pelissä, saatika missään muussakaan asiassa. Joillekin tämä tietysti sopii ja se on hyvä niin, onneksi minun ei tarvitse olla siinä mukana mitenkään. Internetissä pelaamisesta sen verran etten ole oikein koskaan siihenkään saanut vaadittavaa kipinää. Kyllä olen pelannut World of Warcraftia melkein vuoden, kunnes aivoni sanoivat ei sille ja se kuoli se peli minulle. Nettipelaaminen sopii joillekin, joillekin ei. Allekirjoittanut on itse sen verta vanhanaikaista pelaajatyyppiä että haluaa nauttia peleistään pimeässä huoneessa yksin limsatuopin kera.

Ja ehei, en minä vihaa next-geniä saatika sen pelejä. Rakastan Playstation 3 konsolia, samoin sen kilpailijoita Wiitä ja Xbox 360. Ne ovat hienoja laitteita ja niille kaikille on hienoja pelejä tullut ja tulee kokoajan lisää. Enkä myöskään halveksu näitä ”vanhemman” sukupolven konsoleita yhtään. Sillä omistan ja pelailen niillä vieläkin kohtalaisen aktiivisesti. Ja ostan tarpeeksi hyvän tilaisuuden tullen myös todellisia retrokonsoleita itselleni.

Hiljalleen on alkanut tuntua se tyypillinen ihmisyyden kiro, kun mikään ei tunnu miltään. Aina kaiken pitäisi olla parempaa kun toisen ja jokaisessa pelissä pitäisi olla vähintään eeppisyyttä ja uusia asioita. Olen hieman sitä mieltä että iso osa nykyajan peleistä ovat oikeasti katsottuna järkyttävän hienoja saavutuksia. Budjetit alkavat olemaan elokuvien luokkaa samoin tuotot ja markkinointi ja kaikki muu oheistuotteista alushousuihin. Esimerkkinä hiljattain julkaistu GTA4. Pelin yksityiskohdat ja grafiikka ja äänimaailma on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa, lisätään tähän vielä kiinnostavat pelihahmot, hyvä ääninäyttely ja mukavan oloinen juoni ja täydellisyyttä hipova paketti on valmis. Tottakai jotkut tahot löytävät tästä tietysti purnattavaa ja valitettavaa niin väkivallasta kuin pelin huonosta ties mistä.

Pääpointtini on kuitenkin se että ns. Next-gen on tervetullut lisä pelien ja pelaamisen maailmaan ja ties mitä hienoa tulevaisuus tuo tullessaan. Muistakaa kuitenkin pitää se järki päässänne ja ne turhat kitinät mahassanne, kaikki eivät voi miellyttää kaikkia ja me kaikki olemme erilaisia. Tähän kliseeseen on hyvä lopettaa ja toivottaa kaikille (kolmelle?) lukijoille antoisia pelihetkiä next- ja retromaailmassa.

Reiveni out.

Ei kommentteja: